tisdag 4 november 2014

Magic Formula

Har lekt runt lite med Börsdata den senaste tiden och blev intresserad av en av deras Screener kallad Magic Formula

Tanken är att man ska plocka ut 10-20 bolag från en lista som skapas med hjälp av två rätt enkla nyckeltal.  (enkelt förklarat bolaget ska ge högsta möjliga avkastning till så låg värdering som möjligt) och sedan löpande  byta ut dessa mot nya bolag som hamnar på listan under året.
Historiken för strategin verkar bra och bolagen som hamnar på listan är många gånger bolag jag skulle tänka mig äga oavsett  (Stabil verksamhet, hög utdelning o.s.v)

Jag gillar enkelheten med strategin.
Finns bolaget på listan behåller du, annars sälj. inget annat störande brus som kommer ivägen
Och nu med Avanza´s nya minimum courtage på 1 kr finns äntligen möjligheten att kunna sprida investeringarna över flera bolag utan att det kostar skjortan

Strategin är baserad på boken " En liten bok som slår aktiemarknaden"  av Joel Greenblatt

Jag hade faktiskt inte läst boken tidigare utan utgick endast utifrån enkelheten i strategin och bolagen som den sorterade fram
Så det blev en sväng ner till biblioteket för att införskaffa ett exemplar och få reda på var grunden till Magic Formula kommer ifrån.
Boken beskriver på ett roligt och enkelt sätt grunderna i marknads psykologi och värdeinvestering och varför Magic Formula har fungerat och borde kunna fortsätta fungera framöver.
Även om det viktiga i boken hade kunnat summeras på ett fåtal sidor så var det ändå rolig läsning som rekommenderas

Nu vet jag vad ni tänker Sebbemax bestäm dig ena dagen är det glidande medeltal och teknisk analys andra dagen någon löjlig " Magisk formel"
Hur ska du ha det ?

Det enda jag kan säga är att jag fortfarande försöker hitta en investeringsväg som passar mig..
Kanska blir det en "Magisk formel"  kanske blir det Teknisk analys,
Kanske en kombination av båda eller kanske något helt annat.

Och det är nog i grunden det den här bloggen handlar om, Resan till målet med alla tankar, funderingar och misstag som sker på vägen

Hur ser ni andra på Magic Formula ?
3 kommentarer:

 1. Jag gillar verkligen Magic Formula, jag har läst boken, sett på många timmars föreläsningar av Joel Greenblatt på ämnet och läst en hel del andras åsikter om formeln.

  Det finns erkända investerare som t.ex. Mohnish Pabrai som rekommenderar formeln för den som inte vill göra jobbet själv (han kallar den för en indexfond på steroider).

  Efter all information jag tagit in är jag tämligen säker på att formeln kommer överavkasta index framöver, formeln har i de flesta fall under längre tidsperioder (MINST 5 år, gärna 10 år eller längre) slagit index rejält, ofta med över 5% / år i snitt.

  Anledningen till att den fungerar och kommer fortsätta fungera är precis som Greenblatt säger, man köper i snitt aktier som är billigare än börsen och i snitt är bättre (mer välskötta) än index. Dessutom är jag övertygad om att det är extremt få som läst boken, förstått formulan och tror på den, som kommer följa den.

  Som sagt, har jag läst spaltmeter om folks åsikter om den osv, och har aldrig hittat någon som utfört denna formel på svenska marknaden. Man hör alltid om folk som ska göra förändringar eller så, och ofta förstör man formeln då. Det sköna i den är att gå in 15 min t.ex. varje kvartal, byta ut de bolag som ska bytas och sedan glömma bort portföljen, sätta en påminnelse om att göra samma sak nästa kvartal osv.

  Precis som i övrigt på börsen så kommer folk tröttna efter 3 månaders underavkastning (för det kommer det bli MÅNGA gånger, tro mig), om någon skulle orka med underavkastning i 3 år så säljer folk där. Man missar då helt enkelt år 4-5 då all överavkastning kanske kommer. Detta är helt naturligt att man gör på det viset, och det är därför formeln fungerar och kommer fungera.

  Om du har det rätta mentala sinnet att orka gå emot strömmen och följa strategin i de kommande 10 - 20 åren, så får du gärna spara detta inlägg och tacka mig, för jag är övertygad om att du kommer ha slagit index med god marginal och ha blivit MYCKET förmögen.

  SvaraRadera
 2. Tack för dom uppmuntrande orden.
  Det är som du säger lättare sagt än gjort att följa formeln.
  Att sitta med en del bolag man själv kanske inte riktigt tror på och samtidigt kanske underavkasta index i 1, 2 eller 3 år och dessutom orka hålla fast vid dessa bolag genom diverse börskracsher är psykologiskt väldigt svårt.
  Det blir lätt att man hittar olika orsaker till att byta ut bolag X Y och Z
  och helt plötsligt har man då en portfölj som INTE är " Magic Formula"

  Hoppningsvis kommer jag kunna hålla mig ifrån den frestelsen

  SvaraRadera
 3. Hur har det sett ut sedan inlägget? Slår du index?

  SvaraRadera