fredag 24 oktober 2014

När blir något dyrt billigt?

Jag vill minnas att vi gick in i börsåret 2014 med en allmän uppfattning att börsen var väldigt dyr och man frågade sig om det verkligen fanns utrymme för ytterligare uppgångar.
Nu i efterhand visade det sig att börsen kunde forsätta stiga till oktober månad innan den fick hicka och sjönk tillbaka till samma nivåer som gällde i början av året.

Helt plötsligt dyker det upp inlägg på diverse bloggar/ forum att bolagen börjar bli " Köpvärda igen "
Har jag missat något ? Bara för att något dyrt blir ÄNNU dyrare och sedan sjunker tillbaka till att bara vara dyrt, gör det inte billigt

Varför ansågs inte bolagen "Köpvärda" i början av året på samma värdering ?

Låt oss säga att jag ensam hade möjligheten att pressa upp Axfood till 500kr.  Låta kursen ligga där i 2 månader för att sedan låta den sjunka tillbaka till dagens nivå.
Skulle aktien då vara mer köpvärd om 2 månader än vad den är idag? bara för att den var ännu dyrare månaden före. (För övrigt Axfood P/E 21 är bara löjligt )

Jag vet att många passar på att fylla på med aktier under dessa dippar och det behöver inte vara fel. Men hur många går tillbaka och studerar senaste kvartalsrapporten för att se om bolagets framtidutsikter verkligen är så mycket bättre idag än vad det var bara 3-6 månader tidigare

Om man inte har en plan när det är dags att köpa/sälja och vet varför man gör det. Så är det bara rena chansningar man håller på med i mitt tycke, och då kan man lika gärna sätta kontot på autogiro köp och glömma bort det i 20 år (vilket absolut inte behöver vara något negativt )

Jag gillar 40%20år´s Finbas lista.
Han analyserar ett bolag och kommer fram till en enligt honom rimlig värdering.
Når inte kursen nivån han bestämt blir det inget köp. Sen spelar det ingen roll om kursen sjunker 10, 20 eller 30%. under nuvarande nivå.

Nu ska erkännas att jag själv inte sysslar med värdeinvestering då jag och       Mr Market nästan konstant ligger ca 30% ifrån varandra i frågan vad något är värt.
Jag använder istället väääääldigt långsiktiga glidande medelvärden för att tala om för mig när det är dags att köpa/sälja något. om det är en bra eller dålig strategi får tiden utvisa
Men jag har hela tiden 100% klart för mig varför jag köper/säljer något, och det ger mig en psykologisk trygghet i mina affärer som jag tidigare saknat.

Hur ser era investerings strategier ut ?


.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar