onsdag 18 februari 2015

Börsen kan inte gå ner

Börsen kan inte gå ner
Det verkar vara den almänna uppfattningen.
Det spelar ingen roll vad som händer
USA har varit på gränsen att ställa in betalningarna.
Ryssland invaderar grannländer,
Kärnkraftverk spolas bort i Japan , Grekland kan komma att lämna Euron.
Sen har vi hela syd europas skuld kris som inte försvinner bara för att man slutar prata om den.

Om vi tyckte det var jobbigt med amerikanska bolånekunder som ställde in sina betalningar vänta tills hela länder börjar göra samma sak
Men det är lungt, våra allsmäktiga centralbanker behöver bara starta sedelpressarna och låta räntan vara extremt låg så är alla problem lösta.
Märkligt att ingen tänkte på det under tidigare kriser

När jag började intressera mig för aktier 2009 var det inte många som pratade om aktier. Börsen sågs som något lite suspekt. något som bankerna använde för att lura pengar av folk.
Alla kände någon och visste precis vad som hände om man satsade pengar på börsen. 2010-2011 väntade alla på att börsen skulle rasa igen,  nu skulle dårarna som envisades med att köpa aktier få se hur det kan gå.

Idag låter det annorlunda
Oroande många som tidigare inte intresserat sig för aktier. vill helt plötsligt prata investeringar.
Till och med min BRF börjar prata om att investera överskotts kapital på börsen.

Aftonbladet idag
BÖRSEN STIGER KRFATIGT - SÅ TJÄNAR DU PENGAR
http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/morgon/article66997.ab

Anledningarna man hör är många

"Det finns inga alternativ"
(Jasså ? kanske ha pengar utanför börsen eller amortera av lån )

"Räntan är så låg"
( precis som om du jagade maximal avksatning tidigare med pengarna på lönekontot )

"Börsen stiger alltid på sikt, lika bra att vara fullinvesterad "
( så lät det inte 2008 )

"Det är anorlunda nu på riktigt"
( Visst,vi säger väll det )

En cocktail i framtiden med höjda räntor som resulterar i dubbla eller kanske tre dubbla bolånekostnader för hushållen. samtidigt som börsen rasar och värdet på huset sjunker. ser jag inte som osannolikt.

Men som tur är finns det ingen anledning till oro  Det är ju anorlunda den här gången


3 kommentarer:

 1. Ett inlägg i min smak. Vi två "pessimister" borde slå ihop våra påsar och skriva ett domedagsbrev varje vecka. Du glömde nämna den kinesiska ekonomin. Lite trevlig läsning finns nedan där jag sammanställt diverse information om den kinesiska bubbelekonomin.

  http://jordholmen.blogspot.se/2014/06/kinas-gigantiska-bubbla.html
  http://jordholmen.blogspot.se/2014/07/kinas-ekonomi.html

  Vad jag finner positivt med de senaste månadernas uppgång är att den ser ut att börja bli manisk. Maniska faser slutar aldrig väl oavsett om värderingarna är höga eller låga i tillgångsslaget. Nu är värderingarna väldigt höga. Detta är inget annat än en klassisk bubbla, talen om att det är annorlunda nu skrämmer slag på mig. Allting är mer eller mindre skyhögt värderat och idioti belönas. Bolag som jag köpte till p/e 10 och sedan sålde av till p/e 15 inhandlas till p/e 17 och säljs till p/e 25! Jag tycker hela lekstugan är komisk på något plan.

  Men det är ju annorlunda nu. Börsen har blivit en pengamaskin som spottar ut pengar till alla som delar. Verkligheten är inte för bra för att vara sann och det finns ingen risk när alla är giriga.

  SvaraRadera
 2. Intressanta inlägg
  Håller med dig ang Kina och speciellt deras skuggbank system som jag tror marknaden kraftigt underskattar, även om spridningsefekterna inte nödvändigtvis behöver bli så stora.

  Bör dock nämnas att oavsett vad jag tror om framtiden har jag slutat försöka överlista marknaden och ligger nästan full investerad enligt devisen
  "Marknaden kan vara galen längre än jag klarar att vara likvid"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det kommer nog inte bli spridningseffekter i närheten av Lehman i USA. Vem vet börsen kanske aldrig kommer vara billig igen och partajet fortsätter i 10 år till. Inget är omöjligt och jag tycker det ska bli intressant att se vad som händer i framtiden oavsett riktning.

   Väldigt bra devis.

   Radera